fredag 27 februari 2015

Hajar - däggdjur eller fiskar?

Kompisarna på Morgopasset i P3 ringde imorse och ville fråga om hajar är fiskar eller däggdjur. Självklart ställde jag upp och redde ut detta intressanta ämne.

Trots att flera hajarter föder levande ungar så är de fiskar. Ja faktiskt är de broskfiskar eftersom deras skelett är uppbyggt av brosk, till skillnad från t.ex. torsk och makrill som har skelett av ben.

Olika hajarter har olika reproduktionsstrategi. Den småfläckiga rödhajen lägger t.ex, ägg.
Ägg av småfläckig rödhaj
Pigghajens ägg kläcks redan i livmodern. Sedan får ungarna näring från en gulesäck, som ungarna på bilden med blåshajen.
Blåshaj (swellshark) ungar under utveckling i ägg och kläckta ungar
Vissa arter, som t.ex. citronhaj, utvecklar en slags navelsträng där ungarna får näring ifrån sin mor under utvecklingen.

Mina favoriter är håbranden, som även kallas sillhaj. De har tänder redan i mammans mage och äter aktivt stora näringsrika ägg som hon producerar samtidigt som hon är dräktig. Titta här så utspända deras magar kan vara!

Sandtigerhajen är rätt vanlig i akvarier. Den ser mycket farligare ut än vad den är.
Sandtigerhaj

Men det var en forskare som stack in handen i kloaken på en sandtigerhaj som blev biten! Det visade sig att sandtigerhajarna äter både ägg och syskon under sin tid i livmodern.


2 kommentarer:

 1. Hejsan!
  Som sjöjungfru har jag en fråga :) Nu när det är etablerat att hajar är fiskar och delfiner och valar är däggdjur, finns det fler skillnader än det här med ägg/levande ungar? För jag tänkte på att delfiner och valar simmar ju i en vågform, i en upp-ner rörelse vertikalt, medan hajar och de flesta fiskars fena går från sida-till-sida horisontellt.... Är detta en däggdjurs/fisk-skillnad?

  För om det är så, så får man ju allt säga att sjöjungfrur (så som vi människor porträtterar dem när vi simmar) är däggdjur ;)

  www.facebook.com/mermaidathiraa

  Mvh, Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Som du säger så har de flesta fiskarna en vertikal stjärtfena. Plattfiskar som rödspätta och hälleflundra är som vilket yngel som helst när de är små, sen lägger de sig på sidan och ögat vandrar upp och lägger sig på ovansidan. De simmar sedan som ett däggdjur fastän de är fiskar. Men ja, ut biologiskt perspektiv hade jag nog hävdat att sjöjungfrur är däggdjur eftersom sjökorna som sägs vara deras förebilder är däggdjur.
   mvh,
   Charlott

   Radera