torsdag 5 december 2013

Bör man införa "skyddsjakt" på stora hajar i Australien?

Svar: NEJ!
Barbara Block vid Stanford University hävdade i en studie 2010 att det kan finnas färre vithajar kvar i haven än de 3500 tigrar som finns kvar i det vilda. Trots att vithajen ofta syns på (spektakulära) naturprogram på tv så vet vi väldigt lite om arten. Forskare vet t.ex. inte hur många ungar de får, hur ofta eller hur lång dräktighet hajarna har. Allt tyder dock på att de är snudd på lika känsliga som däggdjur, dvs att de sent i livet, får få ungar sällan - dock med en relativt hög överlevnad.
Att man i Australien, och även på Hawaii, efter de senaste dödsolyckorna talar om att bedriva "skyddsjakt" på stora hajar* grundar sig givetvis i en rädsla för att turisterna ska bli avskräckta från att besöka kusterna. Filmen "Hajen" är alltså lika aktuell idag som när den kom 1975. Pengar styr över förnuftet! Finns det hajar i vattnet - gå upp på land.
Lyssna på en diskussion på P3 Nyheter med Kazmierska från den 4 december 2013 där jag medverkar och diskuterar om hur man som surfare i hajvatten bör bete sig.

*Det har nu visat sig att den surfare som omkom häromdagen blev biten av en tre meter lång tigerhaj.

2 kommentarer:

  1. Jag var på Skansens akvarium (mm) för lite sen med barnbarnen. De hejade vant på krokodilerna, kollade stingrockan, tittade på nakenmössen och annat som man ska göra. Men sedan blev de stående framför filmen som visar att stolar är mycket farligare än hajar. Många fler dör för att de snubblar på, ramlar från, blir slagna i huvudet av, etc, stolar, än av hajar. Sexåringen tog till sig budskapet och när vi sedan åt middag drog han ut stolen och sade: "Coolt! Farligare än en haj!"

    SvaraRadera
  2. Kul! Jag var själv 4-5 år när jag fastnade för hajar.

    SvaraRadera