måndag 10 mars 2014

Vithajen Lydia skapar rubriker

Vithajen Lydia märktes den 2 mars utanför Jacksonville, Florida. Den 4,4 meter långa honan är numera världskänd sedan hon satt kurs mot Storbritannien. Just Storbritannien har i många somrar "önskat sig" vithajar. Varje sommar kommer nya "larm" om vithajar utanför Cornwall 19992003, 2007, 2013.... Ja ni fattar, det finns "vithajslarm" för varje år. Ganska snabbt brukar kunniga dock kunna konstatera att det handlar om en storväxt släkting till vithajen: brugden. Brugden är till skillnad från vithajen planktonätare och relativt ofarlig. De kan hoppa högt över vattenytan och har därmed potential att skada en människa som råkar befinna sig under den, men som vanligt är det människan som hunnit först och idag är brugden hotad av utrotning.

Tillbaka till Lydia. Just nu verkar hon följa den mittatlantiska ryggen. Djupet här är mellan 2000 och 3000 meter. Omgivande botten ligger på mellan 4000 och 6000 meter. Vithajar har visat sig kunna dyka ner till 1200 meter  så hon kanske ägnar sig åt lite sightseeing mellan ätandet.

Är Lydia unik på något sätt? Tidigare märkningsförsök visar att blåhajar korsar Atlanten, liksom pigghaj, och många andra hajarter rör sig över stora områden. Det som är unikt med Lydia är att forskare för första gången kanske kan bevisa att vithajar rör sig tvärs över Atlanten.

Och även om det ännu inte finns några bevis för att vithajar finns utanför Storbritanniens kust, så vet vi att de dyker upp på vår sida av Atlanten. De största vithajarna är faktiskt fångade utanför Malta. Och det har fångats vithajar utanför bland annat Balearerna (Mallorca etc.)Korsika, Libyien, Turkiet och Adriatiska havet. Stora vithajshonor har fångats i fasta tonfiskredskap utanför Sicilien vilket lett till teorin att de föder sina ungar där.

Medelhavets vithajar tycks för övrigt härstamma från Australien. Genetiska studier visar att någon vithaj "simmade fel" för 450 000 år sedan och la grunden till dagens population. Andra studier visar att fastän vithajen vandrar långt och mycket så återvänder de helst till området där de föddes för att själva föda sina ungar och bara utanför Australien finns två distinkta populationer med små interaktioner.

Så om inte Lydia är född i Medelhavet är det väl mest troligt att hon snart simmar hemåt, till den amerikanska kusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar