torsdag 1 maj 2014

Stor trollhaj fångad söder om Key West

Min absoluta favorithaj är trollhajen (Mitsukurina owstoni), eller goblin shark som den heter på engelska. Världen över är jag känd som "Goblin girl" på grund av min passion för denna mystiska haj.

The Goblin girl with the Goblin boy Foto: C. Stenberg
Nu når mig nyheten att fiskare fått en +18 fot (ca 5,5 meter) lång trollhaj i räktrålen när de fiskade på 600 meters djup söder om Key West, Florida, USA. Det gör den till en av de största trollhajarna som någonsin fångats. Den största hittills, uppskattade Parson et al, var mellan 540 - 617 cm lång. Den fångades i norra Mexikanska golfen.

Trollhaj Key West. Foto: Carl Moore

Trollhaj Key West. Foto: Carl Moore
Annars fångas de allra flesta trollhajarna utanför Japan. Sagami bay utanför Tokyo är något av en hot spot även om de flesta trollhajarna därifrån är relativt små, runt 1,5 meter. Men det har även fångats trollhajar utanför Nya Zeeland, Australien, Sydafrika, i Biscayabukten, utanför Madeira, Brasilien och Kalifornien.

Det finns idag inget kommersiellt fiske efter trollhaj, men en japansk bekant åt för några veckor sedan upp tungan på en trollhaj och hävdade att den var delikat. Det enda som idag har något ekonomiskt värde är dess käkar. Försök med att hålla trollhajar i fångenskap har hittills varit fruktlösa. Redan efter några timmar, upp till några dagar, ligger hajarna på botten med magen upp. Om det beror på högre vattentemperatur, lägre tryck eller att hajarna varit skadade genom fiske vet vi inte.

Trollhajen är en relativt primitiv haj. Den har t.ex. ett tydligt "fönster" på ovansidan av huvudet.

Fönstret på huvudets ovansida Foto: C. Stenberg
Den har även ett veck på magen vilket bara andra primitiva hajarter har.


Vecket på magen visar på tidigt ursprung Foto: C. Stenberg
Namnet trollhaj kommer från tenguzame - det ursprungliga japanska namnet. (Idag kallas den dock huvudsakligen mitzukurizame i Japan.) Tengu är ett mytiskt väsen som är en korsning mellan fågel och människa. Zame betyder haj. Trollhajen har nämligen en fågelnäbbsliknande käft vilken den kan skjuta ut extremt långt, jämfört med andra andra hajarter. När den inte äter är käften normalt indragen.

Trollhajen har smala vassa tänder som den fångar fisk och salper med på stora djup Foto: C. Stenberg

NHK gjorde för några år sedan en lång dokumentär om trollhajar, där man bland annat försökte fånga och filma dem med en massa olika undervattensrobotar. Klippet nedan kommer från dokumentären och visar hur trollhajen skickar ut sina käkar när den ska fånga ett byte.

2 kommentarer:

  1. Vad har trollhajens funktion med en så lång nos?

    SvaraRadera
  2. Man tror att den stora ytan på nosen gör att det ryms fler lorenzinska ampuller. Dessa geléfyllda gropar hos hajar känner av elektriska fält från hajarnas byten. Eftersom trollhajen lever på stora djup, där det är mörkt, så är deras syn ganska dålig och då får de förlita sig på andra sinnen för att hitta mat.

    SvaraRadera