onsdag 4 juni 2014

Sommarens vithaj?

I år kom "sommarens vithaj" tidigt. I mitt inlägg från den 10 mars om vithajen Lydia så ger jag exempel på några av föregående somrars vithajslarm.

Den story som nu cirkulerar härrör från metroxpress och går ut på att det bara är en tidsfråga innan vithajen kommer till danska vatten.

Vilka är då årets belägg? Jo, klumpfiskar och andra fiskar från Medelhavet - där vithajen lever - har "börjat finna vägen till danska farvatten". Klumpfiskar är i stort sett plankton - de driver med strömmen och kan endast göra kortare spurter. Det blåser upp klumpfiskar på svenska stränder nästan varje år, så det är verkligen inte något nytt.

Vidare så hänvisar den intervjuade Lars Olsen från Den Blå Planet att man siktat vithaj vid England. Jag TROR att han syftar på Lydia, som ju simmade längs med den mittatlantiska ryggen innan hon vände i höjd med Irland och Storbritannien och simmade hem till Florida. Enligt hennes satellitmärke var hon aldrig närmare än 1300 km från den irländska sydkusten. Inte så många badare därute.

Det mest intressanta är hur svenska tidningar väljer att tolka den danska artikeln. Jag tror Sydsvenskan var först ut med att varna för vithajar i Öresund, sedan hängde de andra på.

I Danmark VÄLKOMNAR man vithajen med öppna armar.


Kvällsposten/Expressen väljer dock att tolka det som att forskarna VARNAR för vithaj i Skåne.

Att historien fått spridning i svenska media beror på att man tolkar "danska farvatten" som Öresund. Man glömmer bort att Danmark även har en lång nordsjökust och det är troligare att en eventuell vithaj dyker upp där än i våra utsötade vatten. Men som sagt, än så länge finns inga belägg för att några vithajar ens befunnit sig utanför den brittiska kusten. Och tro mig, det är många som letar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar