lördag 4 juli 2015

"Hajen 5"?

Filmen "Hajen" fyller 40 år i år och just nu stämmer dikten överens med verkligheten. Eller kanske är det tvärtom... På kort tid har sju personer i North Carolina råkat ut för hajolyckor och nu drar media paralleller med den klassiska kultfilmen.

Filmen "Hajen", eller "Jaws" som den heter på engelska, regisserades av Steven Spielberg och blev en stor skräcksuccé när den kom 1975. Det sägs att i Hollywood hade de rika till och med hajvakter vid sina swimmingpooler - så rädda var de för att hajen skulle dyka upp.

Handlingen utspelar sig på den fiktiva ön turistön Amity någonstans på amerikanska ostkusten, troligtvis i höjd med Martha's Vineyard där filmen spelades in. Den nytillträdde polischefen Martin Brody har flyttat till ön med sin familj och nu ska det firas 4th of July. När Brody vill stänga stränderna efter den första hajattacken protesterar borgmästaren eftersom de är beroende av turisternas pengar. Men hajen har fått smak på människokött och fortsätter sin framfart och det blir katastrof.

Amity Island - beach closed Foto: Charlott Stenberg
 
Till grund för filmen "Hajen" ligger boken "Jaws" av Peter Benchley. Men vad kanske inte alla vet är att han i sin tur grundade historien på en incident som inträffade 1916, The Jersey Shore attacks. Mellan den 1 och den 12 juli 1916 inträffade fem hajolyckor längs kusten av New Jersey där fyra personer dog och en blev skadad. På grund av värmen och en polioepidemi hade folk sökt sig ut till kusten för att andas havsluft och även bada, något som inte var så allmänt förekommande då. Och hajar, de hade man inga större tankar på. Det var bara sjömän som såg dem långt ute till havs. Därför överraskade olyckorna alla då de skedde på grunt vatten och till och med i bräckt vatten. Att folk inte var mer uppmärksamma efter den första dödsolyckan berodde dessutom på att nyheter inte spreds lika fort som de gör idag.

Bruce kan man hälsa på på Universal Studios i Hollywood. Foto: Charlott Stenberg

Så, har vi lärt oss något från hajolyckorna från 1916? Nja skulle jag vilja påstå. Vi kommer ihåg det som hände då, mer genom filmen "Hajen" än av själva ursprungshistorien. Och den historien upprepar sig tyvärr om och om igen. Efter en hajolycka finns det ofta starka ekonomiska intressen som hellre mörkar eller förnekar hajproblem istället för att stänga stranden. Och folk, ja de vet sällan sitt eget bästa. Vid analyser om varför hajen gått till attack så visar det sig oftast att det beror på den angripnes beteende, snarare än hajens. Hajen lever i havet - även på grunt vatten, den söker mat i skymning och gryning, den vill gärna ha en lättfångad måltid och en människa som sprattlar och stojar i vattnet skickar ut sådana signaler. Kroppsvätskor som blod och kiss attraherar hajar - vem orkar gå upp ur havet och kissa när man i princip sitter i toan? Och vigselringen med fina gnistrande diamanten, inte vill man lämna den på stranden när man badar.

Orkar man inte ta hänsyn till hajar när man vill bada så rekommenderar jag att man gör det i en pool, istället för i havet.

Lästips!
Vill man veta mer om Jersey Shore 1916 rekommenderar jag Richard G. Fernicola's "Twelve Days of Terror" och Michael Capuzzo's "Close to Shore".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar