onsdag 25 november 2015

Hur en negativ nyhet kan vara positiv

Jag läser i Kvällsposten att en kräftfiskare fått en 4 meter lång brugd i sin trål. Hajen hade trasslat in sig så illa att fiskaren inte kunde släppa tillbaka den till havs, utan hajen fördes in till land där den nu kommer att undersökas och konserveras för att visas upp på Statens Naturhistoriske Museum i København.

Så hur kan en sådan ledsam nyhet vara positiv? Jo, det är många år sedan jag hörde några rapporter om brugdar i våra vatten. Denna haj fångades nära Anholt, mitt i Kattegatt. Senast en brugd fångades i Danmark var 2007.
Anholt, mitt i Kattegatt. Bild från Google maps.
Det är f.ö. något oklart hur man ska se på brugden i våra vatten. Den rapporterades första gången i danska farvatten 1923 och sedan dess har bara runt 150 fynd noterats. Det kan röra sig om samma siffror i våra vatten. Kanske är den bara en sällsynt gäst som aldrig uppehållit sig någon längre tid i våra vatten?

Vad jag kan se från bilderna på brugden så verkar det vara en ung hona som mest troligt inte är könsmogen än. De kan bli upp emot 12 meter.

Och ja, det står hummertrawl och hummerfiskare men på danska heter havskräfta jomfruhummer och det är dessa man fångar med trål i Kattegatt. Hummer fiskas med tinor.

2 kommentarer:

  1. Det är extra trassligt med namnen på ätbara djurs namn från havet är min erfarenhet från många restauranger runt Europa. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där har jag ju en klar fördel som marinbiolog - med latinsk namnkunskap kommer jag långt i Spanien, Frankrike och Italien. Fast du kanske vet vilken kroppsdel det är? Bra om man vill slippa äta hjärna... oavsett art 😂

      Radera